Tijd van Wereldoorlogen 1900 tot 1950
In dit tijdvak hebben er twee wereldoorlogen plaats gevonden. De Eerste Wereldoorlog van 1914 tot 1918 en de Tweede Wereldoorlog van 1939 tot 1945. Daarnaast ontstond er ook discriminatie, haat en racisme.
Nederland was tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal. Dat betekende niet alleen dat ze niet mee wilden vechten. Het betekende ook dat ze geen kant kozen. In de Eerste Wereldoorlog vochten de centralen tegen de geallieerden. De geallieerden bestonden uit 26 landen die Servië beschermden tegen het leger van Oostenrijk-Hongarije. De kroonprins van Oostenrijk, Frans Ferdinand, was namelijk vermoord door een Serviër. Dit was de aanleiding van de oorlog. Oostenrijk-Hongarije werd gesteund door het Duitse Rijk, het Ottomaanse Rijk en Bulgarije. (Tijd van wereldoorlogen, 2020)
Een van de beruchtste leiders van de twintigste eeuw: Adolf Hitler. Leider van de nazi-partij, de NSDAP. Ontketende de Tweede Wereldoorlog en kan als hoofdverantwoordelijke voor de Holocaust aangemerkt worden.
Vanaf 1933 bereidde Hitler zijn land voor op een agressieoorlog. De nazi’s namen het Sudetenland in. De mondiale oorlog, waarvan de andere Europese leiders nog lang gehoopt hadden die met verdragen en diplomatie af te kunnen wenden, brak uiteindelijk in 1939 uit. In opdracht van Adolf Hitler vielen Duitse troepen toen Polen binnen. (Visser, 2021)
Voor de hele wereld staat Auschwitz symbool voor de Holocaust, oorlog, terreur en genocide. Het kamp werd door Duitsers opgericht op het gebied van het door hun bezette Auschwitz voor in eerste instantie alleen Poolse politieke gevangenen. De eerste zending van de gevangenen van Tarnow was op 14 juni 1940 en in de loop der maanden werd het kamp snel en flink uitgebreid. Uiteindelijk bestond het uit drie hoofdonderdelen, Auschwitz I, Auschwitz II-Birkenau, Auschwitz III-Monowitz en bijna 50 subkampen. Vanaf 1942 werd Auschwitz-Birkenau de plek waar de meeste Europese Joden werden vermoord: op zijn minst 1,1 miljoen. (Het voormalige concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau, z.d.)
De Jodenster was een kenteken dat Joden in Duitsland en bezet gebied moesten dragen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De verplichting gold voor Joden boven de leeftijd van zes jaar. (Museum Rotterdam, z.d.)
Anne Frank wordt op 12 juni 1929 geboren in de Duitse stad Frankfurt am Main. Annes zus Margot is ruim drie jaar ouder. Het gaat slecht in Duitsland: er is weinig werk en veel armoede. Tegelijkertijd krijgt Adolf Hitler met zijn partij steeds meer aanhangers. Hitler haat de Joden en geeft hen de schuld van de problemen in het land. Hij speelt in op de antisemitische sentimenten die heersen in Duitsland. Door die Jodenhaat en de slechte economische situatie besluiten Annes ouders, Otto en Edith Frank naar Amsterdam te verhuizen.