top of page

Pruiken en Revoluties 1700 tot 1800

Na de gouden eeuw kwam de tijd  van Pruiken en Revoluties. Dit was de achttiende eeuw.  De Franse koning Lodewijk XIV regeerde vanuit zijn prachtige paleis in Versailles over een groot gebied. Nederland maakte ook deel uit van dit gebied. In de 18e eeuw werd nog geloofd dat de koning zijn macht van God gekregen had. Dit zorgde ervoor dat de koning een voorbeeld was voor vele.  Ze droegen dezelfde kleren als Lodewijk XIV. Ook droegen ze, net als de koning een pruik. Lodewijk XIV droeg zijn pruik waarschijnlijk omdat hij kaal was. Ook poederde hij zijn gezicht wit. Dat was toen mode. Rijke mensen mochten namelijk niet bruin worden

Ludvig_XVI_av_Frankrike_porträtterad_av_AF_Callet.jpeg

 Lodewijk XVI kwam aan de macht terwijl Lodewijk XV zijn werk nog niet had afgemaakt.  Hij had te maken met een enorme staatsschuld en enkele mislukte oogsten en wist niet hoe hij de toestand in zijn koninkrijk weer recht kon zetten. Het volk kwam in opstand. De koning werd van de troon gehaald en terecht gesteld. Dit gebeurde door middel van een nieuwe uitvinding. Dankzij de guillotine konden ze heel snel mensen onthoofden. (Tijd van pruiken en revoluties, 2020)

De Bataafse Republiek was een land op het huidige grondgebied van Nederland dat heeft bestaan van 1795 tot 1801. Op papier was het land onafhankelijk, maar in werkelijkheid stond het onder invloed van Frankrijk. Nederland kreeg in deze tijd voor het eerst een Grondwet, een vorm van democratie en werd een eenheidsstaat in plaats van 7 losse staatjes. De Bataafse Republiek moest wel veel belasting betalen aan Frankrijk, veel Franse soldaten kleren geven en het raakte bijna al haar koloniën kwijt aan Engeland. (Bataafse Republiek -  z.d.)

260px-1801bataafscherepubliek.svg.png
bottom of page