De Nederlandse Gouden Eeuw valt voor een groot deel samen met de zeventiende eeuw. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden maakte een periode van bloei door, in de handel, wetenschap en kunst. In deze eeuw werd ook de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) opgericht. Dit was destijds het grootste handelsbedrijf ter wereld. De Nederlanders wilde na de oorlog met Spanje geen koning, zij wilde het land zelf besturen. Nederland werd een republiek. Veel handelaren waren het rijkste in Nederland en hadden daarom ook het meeste te zeggen. Zij kregen daarom vaak een plekje in het bestuur van Nederland. Dit was erg bijzonder in die tijd. Deze rijke handelaren wilde natuurlijk ook een mooi huis in Amsterdam. Langs de grachten verschenen de mooiste huizen. Deze huizen moesten ook mooi ingericht worden, vaak met een portret van de eigenaar. Schilders hadden heel veel werk in deze tijd. Veel van deze schilderijen kennen wij vandaag de dag nog steeds. Denk maar aan de nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Schilderen werd hierdoor iets van de Nederlandse cultuur. (Gouden Eeuw, z.d.)
Rembrandts beroemdste en grootste doek werd gemaakt voor de Kloveniersdoelen. Dit was een van de verenigingsgebouwen van de Amsterdamse schutterij, de burgerwacht van de stad. Rembrandt was de eerste die op een groepsportret de figuren in actie weergaf. (Rijn, z.d.)
Hij is een van de bekendste personen uit de vaderlandse geschiedenis: admiraal en zeeheld Michiel de Ruyter (1607-1676), ook wel bekend als ‘Bestevaer’ (grootvader). In de zeventiende eeuw onderscheidde hij zich op zee door een aantal bijzondere overwinningen. De Tocht naar Chatham (juni 1667) was een van de meest bijzondere operaties van De Ruyter: in het hol van de leeuw wist hij de Engelsen een zware slag toe te dienen. (Koops, 2020)
In de zeventiende eeuw groeit in Europa de behoefte aan luxeproducten van overzee: specerijen, suiker, koffie, thee en porselein. Handelaren verdringen zich om aan deze vraag te voldoen. Maar voor kleine ondernemingen zijn verre reizen naar Azië, Afrika of Amerika kostbaar en gevaarlijk. Nieuwe compagnieën moeten deze overzeese handel organiseren. In 1602 richt Johan van Oldenbarnevelt voor de handel met Azië de Vereenigde Oostindische Compagnie op. De Britten, Fransen en andere Europese landen hebben in die tijd soortgelijke ondernemingen, maar de VOC wordt veruit de grootste. (VOC en WIC, z.d.)
Als lakenhandelaar was Van Leeuwenhoek bekend met het gebruik van lensjes als dradenteller. Hij verbeterde die zodanig, dat er zeer hoge vergrotingen mee bereikt konden worden. Omstreeks 1671 begon hij zijn systematische waarnemingen van een grote variëteit aan onderwerpen: menselijke zaadcellen evenals die van verschillende dieren, spierweefsel, bloeddruppels, waterdruppels, hout, enzovoort. In ruim 200 brieven, geschreven in het Nederlands, bracht Van Leeuwenhoek de Royal Society op de hoogte van zijn ontdekkingen. (Antoni van Leeuwenhoek en Reinier de Graaf, z.d.)
Johannes Vermeer is een van de beroemdste schilders uit de Hollandse 17de eeuw. Hij is bekend om zijn intieme huiselijke taferelen met een fenomenale lichtweergave. Ook in andere schilderijen van hem, zoals het beroemde Meisje met de parel en Gezicht op Delft wist Vermeer een ingetogen en bijna tijdloze sfeer te verbeelden. (Johannes Vermeer in het, z.d.)
​